ANASAYFA arrow YANIT'TAN HABERLER
YANIT'TAN HABERLER
Kredi Kartý Pos Cihazlarý ile Yapýlan Satýþlarýn Kontrolüne Ýliþkin Maliye Bakanlýðý Açýklamasý Yazdr E-posta

           
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Kredi Kartý Satýþ Cihazý (Pos) Ýle Yapýlan Satýþlar ile ilgili olarak bir açýklama yapmýþ olup, Aðustos/2008 döneminden itibaren Pos Cihazlarý ile yapýlan satýþlar aylýk olarak internet ortamýnda sorgulanabilecektir.

           Mükelleflerin, kredi kartý ile yaptýklarý satýþlar ile bunlara iliþkin olarak düzenledikleri satýþ belgeleri arasýnda dönem kaymalarý ve tutar uyumsuzluklarýnýn oluþmasýný engellemek ve oluþabilecek sýkýntýlarýn önüne geçmek amacýyla, Aðustos 2008 döneminden baþlamak üzere; KDV beyannamelerini doldururken kredi kartý satýþ (POS) cihazlarý ile gerçekleþtirdikleri ilgili döneme ait gün  sonu iþlemleri yapýlmýþ satýþlarýný, aylýk olarak banka ve üye iþyeri bazýnda Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý resmi internet sitesinden (www.gelirler.gov.tr) Ýnternet Vergi Dairesindeki Pos Bilgileri menüsünden sorgulamalarýna imkan saðlanmýþtýr.

                                                                 Saygýlarýmýzla

                                                                      YANIT
                                                     YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK
                                                   VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ
                                                               VERGÝ BÖLÜMÜ
 
Kredi Kartý Pos Cihazlarý ile Yapýlan Satýþlar Hakkýnda Maliye Bakanlýðý Açýklamasý Yazdr E-posta

           
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý’nýn internet sitesinde; 21.Temmuz.2008 tarihinde Kredi Kartý Satýþ (POS) Cihazý ile Yapýlan Satýþlar ve KDV Beyannamesi’nin 45 No.’lu “Kredi Kartý ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmet Bedellerinin KDV Dahil Karþýlýðýný Teþkil Eden Bedel” satýrýna iliþkin bir açýklama yazýsý yayýnlanmýþtýr.
 
            Yazý ile mükelleflere bazý hatýrlatmalar yapýlmakta ve Maliye Bakanlýðý ile mükellefler arasýndaki ihtilaflarý önleme, vergi mahkemelerinde açýlan davalarýn azaltýlmasý amaçlanmaktadýr.
 
            Bilindiði üzere, Bankalar ve POS cihazý veren diðer kurumlar , bu cihazlar ile yapýlan satýþ tutarlarýný günlük bazda dökerek aylýk olarak Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýna göndermektedirler.
 
            Bankalardan alýnan aylýk bilgiler mükelleflerin aylýk KDV Beyannamelerinin  45 No.’lu “Kredi Kartý ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmet Bedellerinin KDV Dahil Karþýlýðýný Teþkil Eden Bedel” satýrý ile karþýlaþtýrýlmakta, beyannamede görülen eksiklikler ek cezalý vergi tarhiyatlarýna neden olmaktadýr.
 
            Maliye Bakanlýðý’nca yapýlan araþtýrmalarda, mükelleflerin POS cihazý ile yaptýklarý satýþ hasýlatlarýný KDV beyannamesinde farklý satýrlarda beyan ettikleri ve (POS) cihazlarýnýn farklý amaçlarla kullanýldýðý  tespit edildiðinden konu hakkýnda bir yazý ile bilgilendirme gereði duyulmuþtur.
 
            Bu nedenle, bahsekonu yazýda kredi kartý (POS) cihazlarýnýn amacýna uygun bir þekilde kullanýlmasý, bu cihazlarla ilgili olarak gün sonu iþlemlerinin geciktirilmeden yapýlmasý, SM ve SMMM’lerce KDV beyannamelerinin 45 No.’lu “Kredi kartý ile tahsil edilen teslim ve hizmetlerin KDV dahil karþýlýðýný teþkil eden bedel” satýrýnýn, aylýk POS hasýlatlarý dikkate alýnarak doldurulmasý hususuna dikkat ve özen gösterilmesi gerektiði hatýrlatýlmaktadýr.
 
            Maliye Bakanlýðý açýklama yazýsýna ulaþmak için týklayýnýz…
 
 
Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Vergi Ödemeleri Hk. Yazdr E-posta

         
Bilindiði üzere 01.01.2008 tarihinden itibaren Kurumlar Vergisi mükelleflerince kanuni süresinde verilen;

          * Kurumlar Vergisi Beyannamesi,
          * Geçici Vergi Beyannameleri,

için tahakkuk eden vergilerin tahsilata yetkili tanýnan bankalar aracýlýðýyla ödenmesi “Seri A ve 1 Sýra No’lu Tahsilat Genel Tebliði” ile hükme baðlanmýþtýr.

          Bu kez, 29.06.2008 tarih ve 26921 Sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlanan “Seri A ve 2 Sýra No’lu Tahsilat Genel Tebliði” ile 01.01.2009 tarihinden itibaren yukarýda kayýtlý ödemelere ek olarak;

          * I ve II No’lu K.D.V. Beyannameleri,
          * Kurum Stopaj Vergisi - Muhtasar Beyanname,
          * Gelir Stopaj Vergisi - Muhtasar Beyanname,

için tahakkuk eden vergilerin de tahsilata yetkili kýlýnan bankalar vasýtasýyla ödenmesi öngörülmüþtür.

          Dolayýsýyla yukarýda kayýtlý beyannamelere iliþkin tahakkuk eden vergilerin söz konusu tarihler itibariyle vergi dairesi veznelerine nakden veya çekle ödenmesi mümkün olamayacaktýr.

          Netice’de;

          Yukarýda yer alan açýklamalara istinaden; borçlusu, türü ve uygulamanýn baþlangýç tarihi aþaðýdaki tabloda yer alan amme alacaklarýnýn yine ayný tabloda yer alan tarihlerden itibaren vergi dairesi veznelerine nakden veya çekle ödenmesi yerine tahsilata yetkili kýlýnan bankalara ödenmesi mecburiyeti getirilmiþtir.  Dolayýsýyla, bankalara ödenmesi mecburiyeti getirilen amme alacaklarý, bu mecburiyetin getirildiði tarihten sonra vergi dairesi veznelerince nakden veya çekle tahsil edilmeyecektir.

                                  Kurumlar Vergisi Mükelleflerince
                    Amme Alacagýnýn Türü Baþlangýç Tarihi
              Kanuni Süresinde Beyan Edilen
Kurumlar Vergisi     01.01.2008
Kurumlar Vergisine Mahsuben Ödenecek Geçici Vergi     01.01.2008
(Sorumlu Sýfatýyla Beyan Edilenler Dahil) Katma Deðer Vergisi     01.01.2009
Kurum Stopaj Vergisi     01.01.2009
Gelir Stopaj Vergisi     01.01.2009
 
Basel II Uygulamasý Ertelenmiþtir. Yazdr E-posta

      Bilindiði üzere Avrupa Parlamentosu (AB) ve Konseyi tarafýndan 14.06.2006 tarihinde Basel II hükümleri hazýrlanan 2 direktif ile AB müktesebatýna dahil edilmiþti. Bu geliþmeyi takiben Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 01.11.2006 tarihinde yayýmlandýðý “Bankalarýn Sermaye Yeterliliðinin Ölçülmesine ve Deðerlendirilmesine Ýliþkin Yönetmelik” ile Basel-II’nin getirdiði temel deðiþikliklerden birini  karþýlayacak þekilde Haziran/2007 itibarýyla operasyonel risk kalemini sermaye yeterliliði hesaplamalarýna dâhil etmiþtir. 
 
      Bu tarihten sonra Türkiye’de Basel II ile uyum çalýþmalarý devam etmiþtir.
 
      Fakat son dönemlerde finansal piyasalarda yaþanan geliþmeler karþýsýnda BDDK Basel II ile ilgili uyum çalýþmalarýnda eksiklikler olduðunu ifade ederek Basel II uygulamasýný ileri bir tarihe ertelemiþtir.
 
      Konu ile ilgili BDDK tarafýndan yayýnlanan basýn bültenine ulaþmak için týklayýnýz... 
 
 
Mal ve Hizmet Alýmlarýnda Çekle Yapýlan Ödemelerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Yazdr E-posta

            Vergi Usul Kanunu’nun müteselsil sorumluluk ile ilgili 11. maddesine göre, mal alým satýmý ve hizmet ifasý dolayýsýyla vergi kesintisi yapmak ve vergi dairesine yatýrmak zorunda olanlarýn, bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde, verginin ödenmesinden, alým satýma taraf olanlar, hizmetten yararlananlar ve aralarýnda doðrudan veya hýsýmlýk nedeniyle ya da sermaye, organizasyon veya yönetimine katýlmak veya menfaat saðlamak suretiyle dolaylý olarak ilþikide bulunduðu tespit olunanlar müteselsilen sorumlu olacaklardýr.
  
            Katma Deðer Vergisi uygulamasýnda müteselsil sorululuk müessesesine iliþkin açýklamalar “84 Seri No’lu Katma Deðer Vergisi Genel Tebliði”nin III. Bölümünde yapýlmýþtýr.
   
            84 Seri No’lu Genel Tebliðe göre; katma deðer vergisine tabi iþleme taraf alan alýcýlar, ödemelerini esas itibariyle bankacýlýk sistemi dahilinde yapmýþ olmalarý kaydý ile müteselsil sorumluluk uygulamasý ile muhatap tutulmamakta olup, tebliðde belirtilen ödeme usulleri iþlemlerin takibinin yapýlabileceði ve kayýt altýna alýnmasýný saðlayýcý nitelikte usullerdir.
  
            Konu hakkýnda, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'nca Ýstanbul Vergi Dairesi Baþkanlýðý'na hitaben yazýlan 08.04.2008 tarih ve 036254 sayýlý yazýda vergi güvenliðini saðlayýcý nitelikte olan 84 Seri No’lu KDV Genel Tebliði; 1 No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ve 320 Sýra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliðinden bahisle çekle yapýlan ödemeler ile ilgili olarak aþaðýdaki açýklamalar yapýlmýþtýr.
  
            “… Bu çerçevede, Türk Ticaret Kanunu’nun 697. maddesinin birinci ve ikinci fýkralarýna uygun olarak düzenlenmiþ olan çeklerin, 1 No’lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (2.) bölümünde belirtildiði þekilde  (ciro edenle ciro edilenin isim, unvan vb.ile vergi kimlik numarasýnýn belli olduðu þekilde) tam ciro yapýlmak suretiyle mükelleflerce kendi ödemelerinde kullanýlmasý halinde de mükelleflerin 84 Seri No’lu KDV Genel Tebliðinin (III.) bölümünde düzenlenen müteselsil sorumluluk uygulamasý ile muhatap tutulmamalarý mümkün bulunmaktadýr.
   
            Ancak, Türk Ticaret Kanunu’nun 697. maddesinin birinci ve ikinci fýkralarýna uygun olarak düzenlenmiþ olan çeklerin, beyaz ciro yapýlmak suretiyle mükelleflerce kendi ödemelerinde kullanýlmasý halinde, bu þekilde yapýlan ödemelerin müteselsil sorumluluk uygulamasý ile muhatap tutulmamak için yeterli olmayacaðý tabiidir…”
 
            Beyaz Ciro; Türk Ticaret Kanunu’nun 701. maddesinde “Hamiline yazýlý ciro beyaz ciro hükmündedir” þeklinde tarif edilmiþtir.
  
            Yukarýdaki açýklamaya göre; mal ve hizmet alýmýnda çekle yapýlan ödemelerin, ciro edenle ciro edilenin isim, ünvan, adres ile vergi kimlik numarasýnýn yazýlý olduðu þekilde TAM CÝRO ile yapýlmasý halinde müteselsil sorumluluktan baðýþýklýk kazandýrdýðý, BEYAZ CÝRO ile yapýlan ödemelerin ise müteselsil sorumluluktan kurtarmayacaðý net olarak belirtilmektedir.
   
            Bu nedenle, mükelleflerin, mal ve hizmet alým satým iþlemlerinde, çek kullanmalarý halinde, “1 Sýra No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri” açýklamalarý çerçevesinde hareket ederek çeklerini TAM CÝRO yaparak ödemeleri müteselsil sorumluluk ile muhatap olmamalarý açýsýndan önem arz etmektedir.

                                                                          Saygýlarýmýzla,

                                                                               YANIT
                                                              YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK 
                                                           VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ



Dipnot: 

Vergi Kanunlarý ile ilgili teblið, sirküler, kararlar vs. gibi konularý
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'nýn resmi internet sitesi olan
http://www.gib.gov.tr/ adresinin mevzuat bölümüden veya direkt olarak
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1028  web adresinden takip
edebilirsiniz...
   

 
<< Baa Dn < nceki 1 2 3 4 Sonraki > Sona Git >>

Sonular 19 - 27 Toplam: 34

Ücretsiz Üyelik

Giri / ye Ol

Ekonomi

Teklif Ýstek Formu

teklif-iste.png

Duyurular


  ** 2017/040 No'lu Sirkülerimiz Web Sitemize Eklenmiþtir..
  ** 2017/039 No'lu Sirkülerimiz Web Sitemize Eklenmiþtir..
  ** 2017/038 No'lu Sirkülerimiz Web Sitemize Eklenmiþtir..
  ** Tam Tasdik Sözleþmelerinin Ocak Ayý Ýçinde Ýmzalanmasý Gerekmektedir.
  ** K.D.V. Ýndirim Ýþlemleriyle Ýlgili Tebligatlar Hakkýnda Duyuru
  ** ÇSGB Bölge Çalýþma Müdürlüðü Nezdinde Ýþyeri Bildirimlerinde Yapýlmasý Gerekenler
  ** Muhtasar Beyannameler Üzerinde Ülke Genelinde Yapýlan Ýnceleme
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, Mükelleflere Karne Vermeye Hazýrlanýyor...
  ** Bildirimlerin Birleþtirilmesi Sonrasýnda, ÇSGB Ýþyeri Tescili Yapýlmamýþ Mükelleflere Ýliþkin Duyuru
  ** Sanayi ve Ticaret Odalarý Aidat Ödemeleri
  ** Yeni Yatýrým Teþvik Paketi Hakkýnda
  ** Elektronik Ortamda Düzeltme Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  ** "Hisse Senetleri ve Geçici Ýlmuhaberler" Konulu Deloitte Makalesi
  ** 2009-52 Sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi
  ** Anonim ve Limited Þirketlerin Asgari Sermaye Sýnýrlarýnýn Yükseltilmesine Ýliþkin Süre...
  ** Ýstanbul Vergi Dairesi Baþkanlýðý'ndan Kira Ödemelerine Ýliþkin Duyuru
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Tarafýndan Hazýrlanan Çocuklara Yönelik Ýnternet Sitesi
  ** Motorlu Taþýt Vergileri ve Cezalar Kredi Kartý ile Ödenebilecektir.
  ** Kredi Kartý Pos Cihazlarý ile Yapýlan Satýþlarýn Kontrolüne Ýliþkin Maliye Bakanlýðý Açýklamasý
  ** Kredi Kartý Pos Cihazlarý ile Yapýlan Satýþlar Hakkýnda Maliye Bakanlýðý Açýklamasý
  ** Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Vergi Ödemeleri Hk.
  ** Basel II Uygulamasý Ertelenmiþtir.
  ** Mal ve Hizmet Alýmlarýnda Çekle Yapýlan Ödemelerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  ** Elektronik Ortamda Alýnan Faturalarýn Muhafaza ve Ýbrazý
  ** Denetim Kadromuza Yeni Katýlýmlar
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'ndan E-Fatura Sistemi Ýle Ýlgili Duyuru
  ** Sanayi Sicil Belgelerinin Alýnmasýnda Deðiþiklik
  ** E-Beyanname Verilmesiyle Ýlgili Usul ve Esaslar
  ** Þirketimize ait "ttnet.net.tr" Uzantýlý E-Mail Adresinde Deðiþiklik
  ** Borcu Yoktur ve Mükellefiyet Yazýlarý Elektronik Ortamda Alýnabilecektir...
  ** Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Dilekçematik Hizmetini Devreye Sokmuþtur...
  ** Ýnternet Üzerinden Verilecek Düzeltme Beyannameleri ile Ýlgili Usul ve Esaslar
  ** Yanýt Çalýþanlarýna ait @ Mail Adresleri
  ** Yanýt'tan Resimler

Vergi Takvimi

Ekim 2024 Kasm 2024 Aralk 2024
Pa Sa a Pe Cu Cu Pa
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Önemli Linkler


Google

Google

Þu An Online

Hava Durumu

booked.net

Ziyaretçi Sayýsý

Bugün1956
Haftalýk6872
Aylýk35050
Tümü781460