GÝRMEK kolay ama çýkmak kolay deðil!.
Sahte veya kapsamý itibariyle yanýltýcý belge düzenleyen ve kullananlarýn tespitini saðlamak için oluþturulan bir liste var.
Halk arasýnda “kara liste” olarak adlandýrýlan bu listede, “Kod-1”, “Kod-2” baþlýklarý altýnda, sadece listede bulunanlar deðil, bunlarla iktisadi iliþki içine giren yani mal alan ya da hizmet yaptýranlar da izlenmektedir.
BÝR KAÇ ÖRNEK
Ýstanbul Vergi Dairesi Baþkanlýðý'nýn oluþturduðu kodlamadan birkaç örnek verelim.
Kod-1: Sahte veya muhteviyatý (kapsamý) itibariyle yanýltýcý belge (SMÝYB) düzenlediði tespit edilenler ile bunlarýn ortaklarý Kod-1'de yer alýyor.
Kod-2: SMÝYB kullandýðý yani bu belgeleri alýp, defterine iþlediði tespit edilenler.
Kod-5/3: Yapýlan yoklamalarda adreslerinde bulunamayan ve yeni adresi tespit edilemeyen mükellefler.
Kod-5/4: Ýþçi sayýsý, makine-teçhizat ve iþyeri durumu itibariyle yetersiz olmasýna raðmen, KDV matrahlarý yüksek olan ve beyaný gerçeði yansýtmayanlar.
Kod-7: SMÝYB ticareti yapanlar yani komisyon karþýlýðý naylon fatura satanlar.
Ýzmir Vergi Dairesi Baþkanlýðý'nýn da ayrý bir kodlamasý ve kod listesi var (Listelerin tam metni ve uygulama esaslarý için Bkz. Prof.Dr. Þükrü Kýzýlot - Av. Zuhal Kýzýlot, Kaçakçýlýk Suçlarý ve Naylon Fatura Ýhtilaflarý, Yaklaþým Yayýnlarý, Ekim-2009)
GÝREN DE MAL, ALAN DA
Kod uygulamasýnýn temel amacý, vergi kayýp - kaçaðýný ve haksýz yere vergi iadesi alýnmasýný önlemek.
Amacý makul ama iþleyiþinde ciddi sorunlar var. Bazý mükellefler, yeterli araþtýrma ve inceleme yapýlmadan koda alýnmakta, ardýndan düzenlediði faturalar geçersiz kabul edilmektedir.
Koda alýnan bir mükellef, tüm vergisel yükümlülüklerini yerine getirse dahi sistemden hemen çýkamamakta ve dolayýsýyla, bu mükelleflerden mal ya da hizmet alanlar da gerek KDV indirim ve iadelerinde, gerekse vergi incelemelerinde büyük sýkýntýlar yaþamaktadýrlar.
Vergi daireleri, koda girenlerden mal alan mükellefleri çaðýrýp “Arkadaþ, sen koda giren falanca firmadan mal almýþsýn. Bu faturalarý KDV beyanýndan çýkar ve düzeltme beyannamesi vermek suretiyle o faturadaki KDV'yi vergi dairesine öde. Yoksa sen de vergi incelemesine alýnýr ve Kod-2'ye girersin. Vergi, para cezasý ve hapis cezasýna muhatap olursun” diye uyarmaktadýrlar.
Fatura alanýn “O firmanýn Maliye'nin kod listesinde olduðunu ben nereden bilebilirim. O malý gerçekten aldým, parasýný da ödedim” demesi de sorunu çözmüyor. Birçok mükellef vergi incelemesine maruz kalmamak için isteneni yapýyor ve vergileri faiziyle ödüyor. Direnenler, zor durumda kalýyor ve sorunu yargý yolu ile çözmeye çalýþýyorlar.
ÝSÝMLER BELLÝ DEÐÝL
Ýyi niyetli mükellefler haklý olarak “Kod listesinde kim var kim yok, nereden bileceðiz? Mal aldýðýmýz firmanýn, durumunu nasýl öðreneceðiz? Bu uygulamaya göre, mal alan herkes zor durumda kalabilir, direnirse de Kod-2'ye girebilir” diye tepki gösteriyorlar.
Kod listesine girenlerin, listeden çýkmalarý giriþ sebebine göre farklýlýk taþýyor. Genel olarak listeden çýkmak zor ve zaman alýcý. SMÝYB düzenlediði veya kullandýðý iddia edilenler, haklarýnda yeni ve olumlu bir rapor düzenlenmedikçe ya da mahkeme kararý olmadýkça, listeden çýkamýyorlar.
Koddan çýkma yollarýný da bir baþka yazýmýzda ele alacaðýz.
Prof.Þükrü Kýzýlot, Öðretim Görevlisi
29/10/2009
Kaynak: Hürriyet Gazetesi
|