Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, Mükelleflere Karne Vermeye Hazýrlanýyor... |
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, risk analizlerini yapacak yeni bir yazýlým sistemiyle bütün mükelleflere karne vermeye hazýrlanýyor.
Edinilen bilgiye göre, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý Bilgi Ýþlem Merkezinde, Vergi Daireleri Otomasyon Sistemi VEDOP-3 çerçevesinde yeni bir yazýlým programý uygulamaya konuluyor. Program, Türkiye çapýnda bütün mükelleflerin çeþitli kriterler çerçevesinde deðerlendirmeye tabi tutulmasý öngörüyor.
Yeni sistemde gelir ve kurumlar vergisi, katma deðer vergisi, özel iletiþim vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, özel iþlem vergisi ile diðer vergi mükellefleri elektronik ortamda sürekli takibe alýnacak.
Mükelleflerin beyanname bilgileri, beyannamelerde yer alan gelir rakamlarý, ödedikleri ve ödemedikleri vergiler, alýþ ve satýþlarýyla ilgili bilgi formlarý, banka, tapu ve araç bilgileri, kredi kartý alýþ veriþleri ve sahte fatura kullanýmý ile Vergi Ýstihbarat Merkezinde yer alan diðer bilgiler, Bilgi Ýþlemde toplanacak.
Yeni yazýlým programýnda mükelleflerin risk analizi ve deðerlendirmelerine dönük onlarca deðiþik kriter yer alacak. Örneðin beyannamesini düzenli veren ile naylon fatura düzenlediði tespit edilen bir mükellefin karnesine bu bilgiler iþlenecek ve buna göre bir puanlama yapýlacak.
A mükellefinin sahte fatura kullandýðý tespit edilmiþse, kendisine örneðin eksi 10 puan, beyanname vermediyse eksi 2 puan verilecek. Sektör ortalamalarýnýn üstünde gelir beyan ettiyse artý 3 puan alacak. Yine bir mükellef yeni bir yatýrýma giriyor, ancak vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeden, burayý öylece býrakýp, baþka bir iþe baþlýyorsa bu da mükellefin eksi hanesine yazýlacak.
Aylýk karne sistemi
Her sektör ve her mükellef için çeþitli kriterlere göre yapýlacak deðerlendirme ve not verme iþlemi, mükellefin yýl içindeki ve yýl sonundaki karnesini de ortaya koyacak.
Yeni yazýlým sayesinde Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnda bir tuþa basýlarak, Edirne'den Kars'a, Artvin'den Muðla'nýn en uç noktasýndaki mükellefe kadar Türkiye genelindeki bütün mükellefler için belirlenen kriterler çerçevesinde notlama iþlemi gerçekleþtirilecek.
Söz konusu iþlem, aylýk ya da 3 ayda bir yine elektronik ortamda güncellenecek. Böylece hangi mükellefte hangi geliþmenin yaþandýðý an ve an izlenebilecek.
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, puanlama ile her mükellef için mükellef karnesi hazýrlamýþ olacak. Karne notu düþük olanlar riskli mükellef sayýlacak. Vergi incelemeleri de bu risk analizlerine göre yapýlacak. Ýncelemelerde notu düþük mükellefler öncelik alacak.
Daha önce mükelleflerin elle tutulan kayýtlarla izlenebildiðine dikkat çeken Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý yetkilileri, yeni sistemde ise her türlü bilginin elektronik ortamda derlendiðini ve yine elektronik ortamda analize tabi tutulduðunu ifade ettiler. Yetkililer, "Bu þekilde tek tuþla mükellefin karnesine ulaþmak da mümkün hale gelecek" dediler.
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý, risk analizi ve not verme sistemine dönük yeni yazýlým programý için önümüzdeki günlerde pilot uygulama yapacak.
Bu arada Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý yeni dönemde pilot uygulamasý devam eden belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesini öngören elektronik faturayý (e-fatura) da uygulamaya koyuyor. Projeyle ülke çapýnda banka sistemiyle entegre bir elektronik fatura modeli oluþturulmasý hedefleniyor.
Kayýt sistemi altyapýsý kurulan elektronik fatura sistemi ile kurum ve kuruluþlarýn düzenledikleri faturalarda bulunan bazý bilgiler, belirlenen uygulama ve veri standartlarý çerçevesinde Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý sistemine aktarýlacak. Faturalara ait ikinci nüshalarýn kaðýt ortamýnda saklanmasý zorunluluðu kalkacak.
Sistem ile alýcýlara verilmek üzere hazýrlanan birinci nüsha faturalarýn da güvenli elektronik imzalý dijital belge þeklinde oluþturulmasýna imkan saðlanacak.
Kaynak: Dünya Gazetesi |
< nceki | Sonraki > |
---|
YANIT Yeminli Mali Müþavirlik ve Denetim Anonim Þirketi Resmi Web Sitesine Hoþgeldiniz. | Kapat |