Vergi Usul Kanunu’nun müteselsil sorumluluk ile ilgili 11. maddesine göre, mal alým satýmý ve hizmet ifasý dolayýsýyla vergi kesintisi yapmak ve vergi dairesine yatýrmak zorunda olanlarýn, bu yükümlülükleri yerine getirmemeleri halinde, verginin ödenmesinden, alým satýma taraf olanlar, hizmetten yararlananlar ve aralarýnda doðrudan veya hýsýmlýk nedeniyle ya da sermaye, organizasyon veya yönetimine katýlmak veya menfaat saðlamak suretiyle dolaylý olarak ilþikide bulunduðu tespit olunanlar müteselsilen sorumlu olacaklardýr.
Katma Deðer Vergisi uygulamasýnda müteselsil sorululuk müessesesine iliþkin açýklamalar “84 Seri No’lu Katma Deðer Vergisi Genel Tebliði”nin III. Bölümünde yapýlmýþtýr.
84 Seri No’lu Genel Tebliðe göre; katma deðer vergisine tabi iþleme taraf alan alýcýlar, ödemelerini esas itibariyle bankacýlýk sistemi dahilinde yapmýþ olmalarý kaydý ile müteselsil sorumluluk uygulamasý ile muhatap tutulmamakta olup, tebliðde belirtilen ödeme usulleri iþlemlerin takibinin yapýlabileceði ve kayýt altýna alýnmasýný saðlayýcý nitelikte usullerdir.
Konu hakkýnda, Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'nca Ýstanbul Vergi Dairesi Baþkanlýðý'na hitaben yazýlan 08.04.2008 tarih ve 036254 sayýlý yazýda vergi güvenliðini saðlayýcý nitelikte olan 84 Seri No’lu KDV Genel Tebliði; 1 No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ve 320 Sýra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliðinden bahisle çekle yapýlan ödemeler ile ilgili olarak aþaðýdaki açýklamalar yapýlmýþtýr.
“… Bu çerçevede, Türk Ticaret Kanunu’nun 697. maddesinin birinci ve ikinci fýkralarýna uygun olarak düzenlenmiþ olan çeklerin, 1 No’lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin (2.) bölümünde belirtildiði þekilde (ciro edenle ciro edilenin isim, unvan vb.ile vergi kimlik numarasýnýn belli olduðu þekilde) tam ciro yapýlmak suretiyle mükelleflerce kendi ödemelerinde kullanýlmasý halinde de mükelleflerin 84 Seri No’lu KDV Genel Tebliðinin (III.) bölümünde düzenlenen müteselsil sorumluluk uygulamasý ile muhatap tutulmamalarý mümkün bulunmaktadýr.
Ancak, Türk Ticaret Kanunu’nun 697. maddesinin birinci ve ikinci fýkralarýna uygun olarak düzenlenmiþ olan çeklerin, beyaz ciro yapýlmak suretiyle mükelleflerce kendi ödemelerinde kullanýlmasý halinde, bu þekilde yapýlan ödemelerin müteselsil sorumluluk uygulamasý ile muhatap tutulmamak için yeterli olmayacaðý tabiidir…”
Beyaz Ciro; Türk Ticaret Kanunu’nun 701. maddesinde “Hamiline yazýlý ciro beyaz ciro hükmündedir” þeklinde tarif edilmiþtir.
Yukarýdaki açýklamaya göre; mal ve hizmet alýmýnda çekle yapýlan ödemelerin, ciro edenle ciro edilenin isim, ünvan, adres ile vergi kimlik numarasýnýn yazýlý olduðu þekilde TAM CÝRO ile yapýlmasý halinde müteselsil sorumluluktan baðýþýklýk kazandýrdýðý, BEYAZ CÝRO ile yapýlan ödemelerin ise müteselsil sorumluluktan kurtarmayacaðý net olarak belirtilmektedir.
Bu nedenle, mükelleflerin, mal ve hizmet alým satým iþlemlerinde, çek kullanmalarý halinde, “1 Sýra No’lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri” açýklamalarý çerçevesinde hareket ederek çeklerini TAM CÝRO yaparak ödemeleri müteselsil sorumluluk ile muhatap olmamalarý açýsýndan önem arz etmektedir.
Saygýlarýmýzla,
YANIT
YEMÝNLÝ MALÝ MÜÞAVÝRLÝK
VE DENETÝM ANONÝM ÞÝRKETÝ
Dipnot:
Vergi Kanunlarý ile ilgili teblið, sirküler, kararlar vs. gibi konularý
Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý'nýn resmi internet sitesi olan
http://www.gib.gov.tr/ adresinin mevzuat bölümüden veya direkt olarak
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1028 web adresinden takip
edebilirsiniz...
|